__
Räddningstjänsten Svenska English

Majja Carlssons aktionsberättelse

Efter veckor av ihärdigt planerande skulle det äntligen bli av. Jag, Alvin, Tomas och Björn skulle befria ett stort antal hönor och föra dom till nya hem. Det var sent på lördagsnatten som vi åkte dit. Det var kolsvart och alldeles tyst när vi for fram på vägarna mellan åkrar och små hus ute på landet. Jag var riktigt nervös. Nervös för att hönseriägaren eller någon annan skulle komma, för att vi inte skulle klara av att ta oss in i hönseriet, att bilen skulle gå sönder, att hönorna var på väg till slakt och att vi därmed skulle mötas av ett tomt hönseri, att jag skulle få en hjärtinfarkt av all nervositet, att något - vad som helst - skulle gå fel, så att hönorna inte skulle få sin frihet.
Samtidigt kände jag mig otroligt glad och pirrig i hela kroppen. Jag klarade knappt av att sitta still i bilen och hade nästan hellre sprungit hela vägen till hönseriet bara för att få utlopp för all entusiasm och överskottsenergi.

När vi rullade med bilen på grusvägen fram till hönseriet tyckte jag att det lät som en karavan med elefanter som kom dundrande. Men ingen verkade ha hört något, det var fortfarande knäpptyst när vi steg ur bilen och bytte om till skyddskläder.

Dörren till hönseriet var inte låst. Det var med andra ord bara att öppna dörren och knalla in. Jag har varit inne i hönserier tidigare och har även, precis som alla andra, sett hundratals bilder tagna inne i hönserier. Med andra ord borde jag vara van och väl förberedd på synen som möter en när man tar klivet in i äggindustrin. Men ändå rördes det upp en känslostorm av illamående och vanmakt när jag tog steget innanför dörren och möttes av 16 000 hönor inspärrade i trånga burar i långa rader, som direkt för tankarna till historieböckernas bilder av barackerna i koncentrationslägrena.

Jag hoppas att jag aldrig kommer att vänja mig vid åsynen av levande varelser som far illa. Jag tror inte att någon som arbetar inom djurindustrin är genuint ond. Det handlar inte om det utan snarare att människans utnyttjande av djur har blivit så pass normaliserat att få ens reflekterar över om det är rätt eller fel. Dagens djurindustri är extremt industrialiserad, djuren har för länge sedan slutats se som kännande individer och ses numera som produktionsenheter i en fabrik. Djuren blir slit- och slängvaror. Största möjliga profit till minsta möjliga ansträngning. Har man 16 000 hönor misstänker jag starkt att det är omöjligt att ta sig tid för att se till varje enskild höna. De sitter där i burarna, fyller sitt enda syfte - att värpa ägg för våra konstruerade behov. Efter något år är kropparna så utslitna att värptakten sjunker och det är masslakt som gäller.

Eftersom det var många hönor vi skulle frita krävdes det en hel del kartonger som vi burit in i hönseriet innan vi började placera hönorna i dom. Ett tag kändes det som om det där kartongberget aldrig skulle ta slut. Det var ett evighetsarbete där vi tog ut hönor ur burar, placerade dom i kartonger och ställde åt sidan. Svetten rann, ögonen sved och det stack i näsan av den dåliga luften trots att vi hade munskydd på oss. Vi jobbade oavbrutet och ändå kändes det som om det var lika många hönor kvar i burarna som när vi kom in.
Jag önskar att vi haft tillräckligt med hem för att kunna tömma hela hönseriet. Men nu var det i alla fall 120 hönor som slapp därifrån. Innan vi åkte häftade vi upp en lapp på dörren där vi beskrev vad vi gjort och framför allt varför.

Känslan av befrielse, inte bara för hönorna utan även för mig själv vällde upp inom mig när vi hade packat in sista kartongen och körde iväg. Jag är stolt över mig själv, Alvin, Tomas och Björn, och glad över att det finns människor runt omkring där ute som inte flyter som döda fiskar längs strömmen utan inser att världen är i behov av förändring och faktiskt försöker göra något åt det.

Att se hönorna lyftas ur kartongerna till sin nyvunna frihet och, förmodligen för första gången, flaxa med vingarna var en mäktig syn. Hade jag varit lagd åt det hållet hade jag nog kunnat beskriva det som en närmast religiös upplevelse. Men eftersom så inte är fallet nöjer jag mig med att säga att det var väldigt tufft!

Visst, vi förändrade inte världen med våran aktion. Det kan tyckas som en droppe i havet att befria 120 hönor när det fortfarande sitter 6 miljoner hönor kvar på landets hönserier och äggkläckerier. Men det handlar om att se djuren som individer. Och för just de här 120 hönorna får man anta att det var ganska mycket värt.

Det är möjligt att det blir rättsliga konsekvenser efter den här aktionen. Jag inser såklart att det enligt somliga är ett brott jag begått även om jag inte anser det själv. Det är sorgligt att det är vi som ses som brottslingar i det här samhället. Att det inte är äggindustrin som faktiskt har brutit mot djurskyddslagen under femton års tid. Att lagen som är till för att skydda djuren nonchaleras totalt medan man däremot ser allvarligt på brott mot äganderätten.

Dagen efter aktionen läser jag i tidningen där hönseriets ägare uttalar sig och menar att "det är ett paradis för hönorna" i hans hönseri. Jag ryser av obehag och mår illa igen. Tänker på när vi var där inne. Hopträngda hönor, kallt stål och betong, smuts och dammig ammoniaktät luft. Det låg döda hönor i flera av burarna. Jag vet inte vad Lennart Stråkander har för världsbild, men det känns helt bisarrt att miljön på ett hönseri kan uppfattas som paradisliknande av någon.

Att befria djur är en konkret handling där man ser resultatet med en gång och jag ser det som ett viktigt komplement till min övriga djurrättskamp. Jag har inte ångrat mitt handlade en sekund och önskar att fler människor fritog djur och öppnade sina hem för dom som behöver en andra chans i livet.

Majja

__
Åsa-Maja Augustsson Räddningstjänsten
c/o Westerberg
Språkgränd 41 3tr, 907 33 UMEÅ
Pg: 112 98 26-2
info@raddningstjansten.org

Kontaktperson: Åsa-Maja Augustsson
Mobil: 0709-695378
__

AKTION 18
21 okt 2007
20 hönor fria
AKTION 17
27 nov 2006
12 hönor fria
AKTION 16
2 maj 2004
120 hönor fria
AKTION 15
5 april 2004
39 hönor fria
AKTION 14
27 april 2003
Kläckeri avrustat
AKTION 13
14 april 2003
102 hönor fria
AKTION 12
11 okt. 2002
0 hönor fria
AKTION 11
12 aug. 2002
17 hönor fria
AKTION 10
2 juni 2002
38 hönor fria
AKTION 9
14 april 2002
12 hönor fria
AKTION 8
27 mars 2002
16 hönor fria
AKTION 7
17 mars 2002
21 kaniner fria
AKTION 6
5 aug. 2001
Slakteri avrustat
AKTION 5
21 feb. 2001
6 hönor fria
AKTION 4
14 dec. 2000
3 hönor fria
AKTION 3
7 maj 2000
36 hönor fria
AKTION 2
15 feb. 2000
5 hönor fria
AKTION 1
28 okt. 1999
24 hönor fria

LÄNKAR&LISTOR